Workshop Poppenspel en Improvisatie

Een intensieve workshop waarin de vaardigheden van poppenspel en improvisatie worden gecombineerd

Hoe manipuleer je een pop? Hoe laat je een pop leven? Hoe blijft een pop levend, als hij/zij even geen deel uit maakt van het spel? Hoe maak je als poppenspeler contact met de pop. Hoe maakt de pop contact met jouw collega en hoe maakt de pop contact met het publiek? Hoe houd je de focus op de pop, zonder je eigen personage te verliezen?

En hoe doe je dat allemaal zonder script, geïmproviseerd?

Allemaal vragen die in deze workshop aan bod komen.

En ook: Hoe bespeel je samen met jouw medespeler(s) een pop?

En: heb je wel een pop nodig om mee te poppenspelen? Kun je ook willekeurige materialen zodanig manipuleren, dat het levende poppen zijn? En kun je verschillende materialen combineren en iets laten ontstaan?

In deze workshop gaan we dat allemaal onderzoeken: met handpoppen, poppenkastpoppen, klapbekpoppen, speelgoed, doeken, lakens, van alles wat je maar kunt vinden…

En dat alles zonder script, geïmproviseerd.

Bert Apeldoorn is al meer dan 30 jaar actief als acteur, poppenspeler en improvisator.

Hij speelde onder andere vijf jaar bij Poppentheatergroep Theater Terra. In 2006 maakte hij een tournee met zijn solo-poppenvoorstelling (voor volwassenen) “Renfield, Bloed is Leven”. Als poppenspeler is hij getraind door Theo Terra, Dick Feld, Merel van Gaalen), Neville Tranter, Phelim McDermott en Lee Simpson.

André Besseling noemde in zijn boek "Theater vanuit het Niets" Bert Apeldoorn een "improvisator pur sang". Bert maakte deel uit van de eerste generatie theatersporters in Nederland. Hij was ook lid van het team dat onder leiding van Berend Boudewijn improvisaties speelde in het TV-programma "Glad IJs" (1990). Hij was lid van de improvisatiegroepen TVA, Het Departement van Ongedane Zaken, Piranha, ZieZus en Maranza. Hij heeft les gehad van Lee Simpson, Phelim McDermott, Guy Dartnell, Justin Case en Henk Hofman. Tegenwoordig imroviseert hij op congressen e.d. met Theater Tussen De Bedrijven.

Bert Apeldoorn combineerde poppenspel en improvisatie in zijn voorstelling “De Verhuizing” en als artist in residence in optredens met de improvisatiegroep Impromtu.

Bert Apeldoorn geeft les in improvisatie, met en zonder poppen, bij bedrijven en theatergroepen.

Volgens Bert Apeldoorn zijn poppenspel en improvisatie heel goed te combineren, omdat voor beide disciplines als uitgangspunt hetzelfde geldt: Alles wat gebeurt is waar. Als je zelf gelooft dat wat gebeurt waar is, geloven de toeschouwer en je medespeler dat ook.

Centraal staat contact: met je pop, je medespeler en je publiek.Het wordt een actieve workshop, waarin veel gespeeld zal worden.

Bert Apeldoorn neemt zelf poppen en materiaal mee.

De deelnemers worden uitgenodigd zelf ook poppen en materiaal mee te nemen. Er is ruimte voor leervragen.

Contact

Spaarnrijkstraat 7, 2024 EH Haarlem